Jak udit v troubě Morsø

Uzení masa v peci Morsø
Kouření masa není příliš těžké – ne v kamnech Morsø. Jediné, co potřebujete, je maso, dřevěné štěpky na kouření a gril, kde můžete kouř uvnitř uzavřít spolu s masem.
Zde máte průvodce s několika triky a tipy, jak získat nejlepší zážitek z kouření masa.
Vyberte správný materiál pro kouření!
Než začnete kouřit na grilu, musíte si vybrat, jaký typ dřevěného štěpky budete používat. Můžete například použít tyto druhy stromů: třešeň, jabloně, dub nebo ořech. Vyhněte se použití smrku, borovice nebo jiných jehličnatých druhů – obsahují pryskyřici, která může jídlu dodat nepříjemnou chuť.
Příklady druhů stromů pro maso:
- Světlé maso (ryby a drůbež): např. dřevo ovocných stromů
- Hovězí nebo podobné maso: např. dub nebo jiná tvrdá dřeva na kouření
Obecně platí, že dobré dřevo na kouření je vždy suché, bez kůry a zcela čisté – tj. bez nátěrů a chemikálií.
Připravte gril na kouření
Aby bylo možné kouřit v kamnech, je nutné, aby gril udržel kouř uvnitř. V kamnech Morsø Forno a grilu Morsø Forno II je možné maso kouřit, jediné, co potřebujete, je dvířka a kouřová uzávěrka – a pak jste připraveni!
Jak na to
1. Zapněte gril běžným způsobem, např. pomocí briket.
2. Pokud je to možné, zkontrolujte teplotu v kamnech, abyste se ujistili, že má teplotu podle receptu. Forno musí být zahřáté, ale vyhněte se velkým plamenům, abyste předešli kouřovým výbuchům.
3. Posuňte uhlíky zpět do kamen, aby vytvořily půlkruh. Můžete použít přesunovač popela od Morsø. Tímto způsobem se vyhnete příliš vysoké teplotě.
4. Umístěte grilovací rošt s masem a poté posypte hrstkou kouřových štěpků na nejbližší uhlíky.
5. Okamžitě umístěte víko na Forno, aby kouř zůstal uvnitř. Umístěte kouřovou uzávěrku nebo vlhký hadřík na komín.
Teď stačí jen počkat, až maso dosáhne správné teploty. Poté maso sundejte a nechte odpočinout, než ho nakrájíte, abyste uchovali šťávu uvnitř masa.
Video o použití kouření v kamnech Forno na zahradě